poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Szwajcarskie wina* Les vins suisses

Fot. www.myswitzerland.ch
     Uprawa winorośli w Szwajcarii sięga czasów rzymskich. A niektórzy powiadają, że jeszcze wcześniej. W każdym razie obecnie produkuje się tutaj z ok. 15 tysięcy hektarów winorośli mniej więcej 1,1 miliona hektolitrów wina średnio na rok, z przewagą win białych. 
     Właściwie to chyba każdy kanton zajmuje się uprawą winogron, jednak zdecydowanie przoduje Valais (ponad 5 tys. hektarów). Następnie kanton Vaud (prawie 4 hektary), Genewa (ok. 1300 ha), Tessin (niewiele ponad 1000 ha), Zurych (620 ha) i Neuchâtel (600).
     Na szczęście zamiast czytać o każdym rodzaju wina po kolei, z omówieniem poszczególnych specjalności, proponujemy skorzystanie z tzw. „Otwartych Piwnic”, które rozpoczynają się już za kilka dni. Przebieg tego wydarzenia wygląda następująco: większość winiarzy (w Genewie np. 90% z całego regionu) z wcześniej wymienionych kantonów organizuje w określonych dniach tzw. „drzwi otwarte”. Wszystkim gościom daje to wyjątkową sposobność do degustacji win od białego, przez różowe i czerwone na likierach i mocniejszych trunkach skończywszy, a przy tym okazję do zapoznania się z produkcją wina czy dla bardziej dociekliwych - rodzajem winorośli na danym terenie. „Otwarte Piwnice” to również możliwość spróbowania wina prosto z beczki i porównania z winem dojrzewającym w stalowej kadzi. Gospodarze chętnie odpowiadają na pytania, pomagają dobrać wino do potrawy, lub potrawę do trunku.
Caves Ouvertes 2011, Fully (VS)
     Na degustację podczas otwartych piwnic wstęp jest wolny, poza piwnicami w kantonie Vaud, gdzie należy wykupić tzw. Passeport Caves Ouvertes w cenie 15CHF z kieliszkiem. W pozostałych - nie ma obowiązku zakupu kieliszka. Niektórzy właściciele podczas degustacji serwują regionalne przekąski lub potrawy, a nawet zapewniają dodatkowe rozrywki zapraszając muzyków z okolicy. Gości do piwnic dowożą bezpłatne busy (przeważnie odjeżdżają z dworca kolejowego). Przygoda warta przeżycia, zwłaszcza że odbywa się w dniach wolnych od pracy. Zdarza się często, iż nawet ci, którzy wybierają się na degustację bez zamiaru nabycia jakiejkolwiek butelki, ostatecznie kuszą się na kupno właśnie np. przed chwilą odkrytego smaku. Na romantyczną kolację, na prezent, w gości, na rodzinny obiad ...
     Otwarte piwnice zaczynają się już 1 maja w kantonach niemieckojęzycznych. Nic jednak straconego dla tych, którzy tam nie obchodzą święta pracy, bowiem z tego względu wielu gospodarzy zaprasza także 3 i 4 maja. Lista wszystkich piwnic stamtąd biorących udział: www.offeneweinkeller.ch/winzer/.
Piwnice regionu Jeziora Biel/Bienne - 1, 3 i 4 maja: www.bielerseewein.ch
Neuchâtel swoje piwnice otwiera 2 i 3 maja. Spis oraz rozkład jazdy busów w sobotę do wglądu tutaj: www.ovpt.ch.
W Tessin wydarzenie trwa 24 i 25 maja, www.ticinowine.ch/
W Genewie - 24 maja, www.geneveterroir.ch/fr/news/caves-ouvertes-2014
Kanton Valais - 29, 30 i 31 maja, www.lesvinsduvalais.ch/encaveur/caves-ouvertes-vins-valais
Kanton Vaud - 7 i 8 czerwca, www.cavesouvertes.ch/
Region Vully (kanton Fryburg) - 6, 7 i 8 czerwca, www.vin-vully.ch/
***
     La viticulture et la production du vin en Suisse en quelques chiffres et mots. En plus, une courte présentation des journées des Caves Ouvertes dans les cantons.
Źródło/source: www.blw.admin.ch/themen
www.swisswine.ch/french/event
Caves Ouvertes 2013, Chamoson (VS)
Winnice w Chamoson (VS)
Caves ouvertes 2011, Fully (VS)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz