Winnice w Boudry. Selekcja i wiązanie latorośli. |
Mętny kolor to nie przypadek, ani błąd w sztuce. Im mętniej, tym zdrowiej.
Znawcy serwują je jako aperitif i zachwalają do zakąsek i przystawek złożonych ze szparagów, słodkowodnych ryb wędzonych (sielawa, okoń czy szczupak pospolity). Podają je również z serami niedojrzewającymi (ricotta, cottage, nasz twaróg też pasuje) oraz serami półtwardymi (jak np.: tilsit, tzw. Tête de Moine, vacherin z Fryburga, appenzeller oraz ser „rakletowy”). Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, nie zawahają się zaserwować z daniami o egzotycznym smaku lub z bardziej swojskimi, na bazie kiszonej kapusty. Należy je podawać schłodzone do temperatury 8°-10°, w momencie spożywania nie powinno przekraczać 12°, cieplejsze staje się matowe i bez smaku.
Znawcy serwują je jako aperitif i zachwalają do zakąsek i przystawek złożonych ze szparagów, słodkowodnych ryb wędzonych (sielawa, okoń czy szczupak pospolity). Podają je również z serami niedojrzewającymi (ricotta, cottage, nasz twaróg też pasuje) oraz serami półtwardymi (jak np.: tilsit, tzw. Tête de Moine, vacherin z Fryburga, appenzeller oraz ser „rakletowy”). Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, nie zawahają się zaserwować z daniami o egzotycznym smaku lub z bardziej swojskimi, na bazie kiszonej kapusty. Należy je podawać schłodzone do temperatury 8°-10°, w momencie spożywania nie powinno przekraczać 12°, cieplejsze staje się matowe i bez smaku.
Mowa tu oczywiście o winie nie poddawanym filtracji „non filtré”, które jest rozlewane do butelek po zakończeniu procesu fermentacji, ale bez końcowego filtrowania. Nie bez powodu o tym piszemy. Zbliża się trzecia środa stycznia, co oznacza tradycyjną degustację tego wina w Neuchâtel i w La Chaux-de-Fonds.
Temu szczególnemu trunkowi, zwłaszcza jego historii, poświęciliśmy uwagę już rok temu: polne.blogspot.ch/2013/01/a-gdyby-tak-nie-filtrowac. Dodajmy tylko, że dumni mieszkańcy kantonu Neuchâtel - wszak to tutejsza specjalność - nazywają to wino „pierwszym zwiastunem wiosny”.
CO: degustacja białego wina
GDZIE: w
Neuchâtel: Péristyle de l'Hôtel-de-Ville, w La Chaux-de-Fonds: Salle Ton sur
Ton, Rue du Progrès 48
KIEDY: w środę 15 stycznia w Neuchâtel, od godz.16.30 do godz. 20.30;
w czwartek 16 stycznia w La Chaux-de-Fonds, od godz.
16.30 do 20.30
ZA ILE: wstęp 10 CHF, w tej cenie zawiera się kieliszek z logo (Produkty z regionu NE)
DLA KOGO: miłośnicy Chasselas Non Filtré
INFO: www.cavesa.ch, www.ovpt.ch
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz