piątek, 10 stycznia 2014

Degustację czas zacząć!* Dégustons!

Winnice w Boudry. Selekcja i wiązanie latorośli.
     Mętny kolor to nie przypadek, ani błąd w sztuce. Im mętniej, tym zdrowiej.
     Znawcy serwują je jako aperitif i zachwalają do zakąsek i przystawek złożonych ze szparagów, słodkowodnych ryb wędzonych (sielawa, okoń czy szczupak pospolity). Podają je również z serami niedojrzewającymi (ricotta, cottage, nasz twaróg też pasuje) oraz serami półtwardymi (jak np.: tilsit, tzw. Tête de Moine, vacherin z Fryburga, appenzeller oraz ser „rakletowy”). Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, nie zawahają się zaserwować z daniami o egzotycznym smaku lub z bardziej swojskimi, na bazie kiszonej kapusty. Należy je podawać schłodzone do temperatury 8°-10°, w momencie spożywania nie powinno przekraczać 12°, cieplejsze staje się matowe i bez smaku.
     Mowa tu oczywiście o winie nie poddawanym filtracji „non filtré”, które jest rozlewane do butelek po zakończeniu procesu fermentacji, ale bez końcowego filtrowania. Nie bez powodu o tym piszemy. Zbliża się trzecia środa stycznia, co oznacza tradycyjną degustację tego wina w Neuchâtel i w La Chaux-de-Fonds.
     Temu szczególnemu trunkowi, zwłaszcza jego historii, poświęciliśmy uwagę już rok temu: polne.blogspot.ch/2013/01/a-gdyby-tak-nie-filtrowac. Dodajmy tylko, że dumni mieszkańcy kantonu Neuchâtel - wszak to tutejsza specjalność - nazywają to wino „pierwszym zwiastunem wiosny”.
























CO: degustacja białego wina
GDZIE: w Neuchâtel: Péristyle de l'Hôtel-de-Ville, w La Chaux-de-Fonds: Salle Ton sur Ton, Rue du Progrès 48
KIEDY: w środę 15 stycznia w Neuchâtel, od godz.16.30 do godz. 20.30; 
w czwartek 16 stycznia w La Chaux-de-Fonds, od godz. 16.30 do 20.30
ZA ILE: wstęp 10 CHF, w tej cenie zawiera się kieliszek z logo (Produkty z regionu NE) 
DLA KOGO: miłośnicy Chasselas Non Filtré

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz